• We have updated our Community Code of Conduct. Please read through the new rules for the forum that are an integral part of Paradox Interactive’s User Agreement.
Jag kommer ändra lite nån gång ikväll, inte i texten dock. Man kunde vissta endast ha ett visst antal bilder per post. Så jag tog bort ett par bilder lite snabbt.
Det var svårt att komma på en historia denna gången, som ni märker så påminner Karl IX Gustav av någon i vår historia :p Men faktum är att det var på det sättet jag lyckades lura danskarna :p
 
Börjar bli sugen på att spela EU 3 :p

Segern var enorm och samtidigt fruktansvärd för hela Östersjöregionen.

Hur kan en svensk seger vara fruktansvärd? :confused: Fel i censuren? :p
 
Mr. G said:
Börjar bli sugen på att spela EU 3 :p



Hur kan en svensk seger vara fruktansvärd? :confused: Fel i censuren? :p
Tänk på att jag vet mer än dig om vad som kommer hända ;) Sedan så är den fruktansvärd för alla andra i ÖStersjöområdet :D Sverige kommer väl inte förlora nåt tror du ;) :cool:
 
Wetew said:
Tänk på att jag vet mer än dig om vad som kommer hända ;) Sedan så är den fruktansvärd för alla andra i ÖStersjöområdet :D Sverige kommer väl inte förlora nåt tror du ;) :cool:

Om den är fruktansvärd för alla andra är den bra! :D
Litar på att du inte förlorar något Wetew! :mad: ;)
 
Tayya said:
Gör helst ingen WC, de blir bara tråkiga. Begränsa din makt.

Annars strålande :)
Jag har aldrig försökt mig på en WC, dessutom skulle min start vara alldeles för dålig också :D När jag spelar Eu3 (eller nåt annat spel) så vill jag att det skall vara troligt. Mitt mål nu är att sverige skall få en sån ställning och ekonomi att de inte behöver känna sig allt för hotade. Lite kolonier skadar inte heller, men med det nya kolonisationssytemet som kom med 2.1 så kommer det nog bli väldigt svårt :D
Vad tyckte ni om provinsen Sameland förresten :cool:
 
I Herrens år
Kapitel 4

En förmyndarregering styrde i Sverige. Ifrån alla delar av Sverige kom det adelsmän som ville hjälpa sitt land eller sig själva i denna svåra stund. Kungen var enbart elva år och ansågs inte vara lämpad att styra landet. Hans framtid var dock redan bestämd, när Karl blev myndig vid sexton års ålder skulle han ensam styra landet. Och hans väg var redan bestämd. Från den dag hans far dog utbildades den unge kungen i allt som hade med att styra ett land. Förmiddagarna spenderades med Knut Adlercreutz, en adelsman vars far gjort den förre kungen stora tjänster.

Bild44KnutAdlercreutzanlndertillhov.png

Knut Adlercreutx anländer vid det svenska hovet


Knut Adlercreutz skulle bli den som formade den nye kungen, speciellt allt som hade med ekonomi och landet att göra. Men kungens utbildning var så mycket mer än enbart detta. Hans far hade en viss Sven Lewenhaupt skulle utbilda kungen i allt som hade med militär att göra. Lewenhaupt var en stark man, både på land och i sjöss. Han hade varit med att attackera Novgorod och dessutom haft befäl på ett av de fem skeppen som lurade ut danskarna från Östersund. Så som näst högste befälhavare, efter Gathenhielm som dog utanför Gotland, var det han som fick ta emot kungens hyllningar när fredsfördraget med danskarna var klart. Nackdelen med Lewenhaupt var dock det faktum att den berömmelse han fått efter sjöslaget vid Gotland övertygat honom att den som höll Östersjön och höll hela norra Europa. Därför blev den unge kungen enbart en medelmåtta jämfört med sin far. Något som inte skulle hindra honom dock.

Bild46SvenLewenhauptanlnderihovet.png

Sven Lewenhaupt, hjälten från slaget vid Gotland, anländer till Stockholm och tar över kungens militära utbildning


Men under de fem år som förmyndarregeringen pågick avvecklades en stor del av armén, den ekonomiska situationen försämrades och kronans mark fördelades mellan olika ätter. Dock så förbättrades de diplomatiska relationerna med vänner och fiender. Något som inte välkomnades av alla. Det finns texter bevarade av kungens tjänare om hur han blev rasande när han hörde om förmyndarnas överenskommelser med Mecklenburg. Det hade under en tid ryktas om att Adolf Friedrich I planerade att göra sig själv till kung av Sverige. Något som inte skulle vara särskilt svårt ifall den unge kungen plötsligt avled. Därav kungens utbrott på hovet när han hörde den ”goda nyheten”.

Bild48Frmyndarregeringmedandramakte.png

Det kungliga giftermålet med Adolf Friedrichs Mecklenburg


Men än mer rasande blev han när det visade sig att hans syster skulle ingå äktenskap med Sveriges fiende Storfurstendömet Moskva. Relationerna länderna emellan hade alltid varit kyliga och på grund av Moskvas expansion västerut så fanns en stor risk för framtida drabbningar. Att förmyndarregeringen så fördelarna med ett giftermål och kanske rentav en framtida allians var inte svår att förstå, men i de flesta nordtyska städerna skrattades det åt den svenska adeln.
Kungen hade bestämt sig, när han kommer till makten skulle en stor rensning av fega adelsmän ske.

Bild45Frmyndarregeringenndrarpoliti.png

Storfurendömet Moskva och deras nästkommande tsar gifter sig med kungens syster Hedwig


Dock så skedde en positiv sak i norra Sverige, kolonin Österbotten blev en stad och nu skulle det inte finnas lika stor risk för norska arméer marscherande över hela norra Sverige mot Finland.

Bild47sterbottenblirenstad.png

Österbotten blir en stad, dock en fattig sådan


Och så kom dagen då kungen fyllde 16 och tog över som kung av Sverige, med allt det ansvar som det innebar.

Bild49KarlXavSverige1487.png

Erövrarkungen Karl X av Sverige
 
Dagens uppdatering blev kort, kanske för att det var en tråkig period i spelet. Aldrig roligt med förmyndarregeringar samtidigt som du kör med en erövringspolitik.

En fråga: Tycker ni att jag själv skall simulera europeiska nationers inblandning i de dansk-svenska krigen. Ungefär som England och Holland gjorde då de gav finansiellt stöd till först Sverige och när makten skiftat till Danmark?
 
Nej, det blir roligast utan :p
 
Gissa vem som är klar med 95% av nästa uppdatering :D

Tyvärr så kommer jag inte kunna spela på ett tag, jag har kommit för långt in i framtiden så det är nästan jobbigt eftersom jag blandar ihop händelserna med framtida händelser när jag skriver.
 
I Herrens år
Kapitel 5 del 1


Karl X var sexton år och kung över nordens starkaste land. Men Sverige hade inte hängt med Europa under de senaste fem åren och låg hopplöst efter.
Tur var det att Danmark också hamnat på efterkälken.
Kungen inledde sin regeringstid med att belöna de adelsmän som tjänat riket, men samtidigt gjorde han sig av med än större del som inte gjort något annat än att roffa åt sig makt, pengar och land. Någon räfst var det dock inte att tala om, kungen var alldeles för ung och hans makt var heller inte
så stor att han skulle kunna genomföra en sådan handling.
Dessutom så hamnade Sverige nästan omedelbart i krig med Danmark-Norge. De båda länderna hade byggt upp sina arméer under de fem åren som Sverige dragit ner på sina. Kungen svor ett antal gånger åt de enfaldiga adelsmän som varit för en nerskärning. Han gick så långt att han beskyllde flera av dem för att konspirera med fienden, i det här fallet Danmark. Några bevis fanns dock inte, men samtidigt hade adelsmännen inget försvar.
Kungen fick helt enkelt nöja sig med att tvinga bort dem från hovet så länge.
Som alltid strömmade norrmännen in över den svenska gränsen. Rapporter kom dagligen om norska soldater som plundrade mindre byar längs kusten. Kung Karl beordrade Edvard Wrangel att marschera med hela sin styrka och förgöra norrmännen för gott. Som alltid lydde Wrangel och han anlände i Åkershus i april 1488.

Bild50Armtradition.png

Hertigen Wrangel var Sveriges enda hopp i början av kriget


Väl där slog han en mindre norsk armé och belägrade huvudstaden. Men Sverige befann sig i ett prekärt läge, de hade en större armé än norrmännen men det skulle ta minst ett halvår att besegra dem. Ett halvår som Sverige inte hade då danskarna redan börjat belägra Skåne. Wrangel fick order om att marschera hela vägen tillbaka för att slå dansken Stefan Moths armé. Det blev ett magnifikt slag där danskarna hade tur att Sveriges flotta befann sig på fel plats. För utan flottan skulle danskarnas förlust säkerligen blivit det dubbla. Nu förlorade man runt 3000 man mot svenskarnas 538.

Bild54SlagetomSkne.png

I det första av flera slag om Skåne segrade Wrangel stort över danskarna som fick fly hals över huvud från slagfältet


Men situationen var ohållbar i längden. Kungen insåg att man inte kunde förvänta sig att Wrangel skulle förmå sina styrkor att marschera Skåne-Finnmark under hela kriget. Nya soldater behövdes och därför startades en rekrytering i Stockholm och Östergötland.

Bild55RekryteringiSverige.png

Kungen insåg att situationen inte var hållbar och startade en rekrytering. Detta var den armé som en ung Adlercreutz anslöt sig till


Bland befälen i den nya armén fanns den unge
Fredrik Adlercreutz, son till Knut Adlercreutz som
var en av kungens lärare under förmyndarregeringen.
Han hade befäl över Västergötlands kavalleri, en styrka om 1000 man.

Bild51Legendariskavstergtlandskaval.png

Adlercreutz numera legendariska kavalleri
 
I Herrens år
Kapitel 5 del 2


Under den nordnorska kampanjen skulle han göra sig hörd som en fantastisk strateg och anförare. När Adlercreutz armé väl kommit ner till Bohuslän från Finnmark, ett krig där de drivit norrmännen framför sig för att till slut nå upp dem i Bergenhus och där tillintetgjort dem, var han befordrad till general och skulle snart bli den yngste riksmarskalken i Sveriges historia. I och med det faktum att Norges ryggrad var knäckt så föll danskarna likaså.

Bild56Adlercreutzmarsch.png


Bild60Adlercreautzfullbordarsinmars.png

Adlercreutz marsch till Finnmark och ända ner till Bohuslän


Bild61Adlercreutz.png

Hjälten i egen hög person

Det skulle dröja ända till 1493 innan danskarna gick med på fred. Men vilken dyr fred det blev, Sverige krävde Bohuslän, Trondelag och Hålågaland utöver de kolonier i Nordnorge de redan tagit samt att Danmark fick släppa ifrån sig sitt kungaarv, hertigdömet Oldenburg. Och hade det inte varit för att Adlercreutz kunnat landsätta 4000 svenskar på Själland så skulle säkert freden dröjt ytterligare. Sverige befäste därmed sin position som mäktigast i Norden och Danmark var en nation på ruinens brant.

Bild62Freden.png

Fredskraven från svenskarna


Bild64FSegernrettfaktum.png

Danskarna accepterar den hårda freden


Men precis som sina förfäder så regerade kung Karl X inte länge. Han dog 15 juni 1497, ungefär två månader efter att ett av Centraleuropas mest blodiga krig brutit ut, det Transsylvanska successionskriget. Kriget skulle inte vara i mer än ett år, men upp emot 80000 tyskar, ungrare och polacker skulle dö. Jämför man det med det framtida Iberiska kriget där 100000 dog, fast under en period på 6 år, så var kriget katastrofalt. Speciellt eftersom inga landerövringar skedde på någon sida.

Bild68Transsylvanskasuccesionskrige.png

Ett av dåtidens Europas mest blodiga krig


Kung Karls död följdes av ytterligare en förmyndarregering, den här gången än värre än den första. Enda hoppet låg hos adelsmannen Sigismund Stenbock

Bild67SigismundStenbockanlnder.png

Läraren Stenbock, han skulle spela en särskilt stor roll i den kommande kungens liv

Bild70Denhrgngenmycketsmrenfrra.png

Förmyndarregeringen som tog över när Karl X dog hastigt 16 juni 1497


Under de fem åren som den förmyndarregering hade makten skedde inget av intresse för Sverige. Det Transylvanska Succesionskriget avslutades och Sverige stärkte sina relationer med Strfurstedömet Moskva. Men samtidigt så kom landet efter i all teknologi och ekonomiskt sett så var det en katastrof. Sverige var inte längre med i den Europeiska eliten
Därför blev kungen häslad med glädje den dagen han fyllde 16 år. Precis som sin far hade han ambitionerna och framtidsplanerna färdiga.

Bild71KarlXI.png

Den efterlängtade unge kungen
 
Last edited:
Suck... Jag har lika många screenshots på Karl XI som jag haft på fyra kungar och två förmyndarregeringar hittills :( Vilket jobb det kommer bli, specielt när jag vill att det skall vara mycket text, inte som de senaste där det varit mest bilder...
 
Alltid lika spännande att se hur det går för Sverige. :)
 
roligt att läsa!
 
Jag har sett under dagen när jag uppdaterat denna AAR att det finns en hel del lurkers på det svenska forumet. Ifall ni gillar (eller rentav ogillar) min AAR så får ni jättegärna skriva det.... Ifall ni inte gillar att behöva scrolla genom massa pladder så finns det i första posten genvägar till varje kung eller kapitel.
 
I Herrens år
Kapitel 6, del 1

Karl XI den Kraftfulle, som han under sin tid kallades blev myndig den 2 juni 1501, då 16 år gammal. Karls uppväxt var en orolig tid i Europa, det Transsylvanska successionskriget hade startat och slutat utan att något egentligen ändrades politiskt mer än tusentals döda. Och i västra Europa skulle en annan händelse ske, successionskriget om Navarra eller det Iberiska kriget som det hette på den tiden. Detta krig som pågick under många år utkämpades mellan Frankrike och de Iberiska länderna. Och allt handlade om det lilla kungadömet mellan Kastiliens och Frankrikes gränser. Ett land i bergen som mestadels kan beskrivas som värdelöst, men för fåfänga kungar var det en anledning till krig. Kriget skulle kosta minst 40000 fransmän och 60000 män från Portugal och Kastilien liven. Detta är dock enbart förlusterna i striderna. Ingen vet hur många soldater som dog av de hårda marscherna eller de civila som miste sina liv av svält eller helt enkelt av det våld de stora arméerna förde med sig. Man räknar med att minst 200000 civila dog under detta krig. En enorm siffra på den tiden som skulle försvaga Kastilien avsevärt under de kommande decennierna.

Detta krig skulle även ändra Europas maktbalans. Aragon fick plötsligt en anledning till att utöva massiva påtryckningar mot Sicilien och fyra månader in på kriget steg Fernando IV upp på Siciliens tron. De två länderna var från och med nu ett. England skulle för all framtid förlora sina framtidsförhoppningar om att återta sina gamla franska landområden. En ny stormakt skulle visa sig, fransmännen skulle bli föredömet för hela Europa och det franska språket skulle talas i alla de större hoven. Frankrike var nu en stormakt, en hotbild mot det Tyskromerska riket där många krig skulle utspela sig. Österrike, tidigare Europas härskare, var numera en skakad nation, fattig och glest befolkad efter det Transsylvanska successionskriget. Det skulle dröja innan Europa återfunnit en maktbalans.

Bild72DetIberiskakriget.png

Det Iberiska kriget, ett krig med många döda

Bild73Aragoniskakungahuset.png

Aragoniska kungahuset utövade påtryckningar som ledde till att Siciliens och Aragons tronar blev en

cBild2ResultatetavdetIberiskakriget.png

Frankrikes enorma vinst i det Iberiska kriget skulle för lång tid framöver påverka Europa


I norra Europa skedde dock inte mycket under de första tre åren av kungens regeringstid. Sverige hade makten i Skandinavien och de ryska rikena var upptagna med att antingen slåss mot varandra eller de mongoliska nationerna österut. Tyska Ordern hade lidit ett svårt nederlag mot Storfurstendömet Moskva som tagit mark i dagens Lettland. Även om kungen inte insåg det så skulle just den marken bli anledning för Sveriges blodigaste krig hittills. Den 5 juli 1505 förklarade Novgorod Sverige krig, en krigsförklaring som varit beordrad av fursten av Moskva.

Bild74NordeuropavidKarlXItrontilltr.png

Norden innan det blodiga Svensk-Ryska kriget

Ryska styrkor störtade in över gränserna och Sveriges armé sattes i rörelse mot Finland. Novgorod hade inriktat sin attack mot Neva och Moskvas styrkor attackerade skoningslöst Tyska Orden. Innan de svenska styrkorna var framme var både Savolax och Neva i fiendens kontroll. Fienden hade raka spåret in i Finland och tur var det att Fredrik Adelcreutz hade hunnit fram.


Bild82RyskaKriget2.png

En uppställning av arméerna i början av kriget. Den är dock väldigt missvisande då Storfurstendömet Moskva massrekryterade soldater i kriget mot Tyska Ordern

Väl framme i Neva utkämpades det blodiga slag där Adelcreutz beordrade halva sin styrka att korsa floden och anfalla fienden i ryggen. Detta kostade många svenskar livet, men i slutändan så stod ändå Sverige som segrare. Detta var en taktik som Adelcreutz beskrev som följande: Aldrig har så många svenskar dött för en så obetydlig manöver, men aldrig har så många ryssar dött av samma obetydliga manöver.

Bild84FredrikAdlercreutzanlnderiFin.png

Fredrik Adlercreutz marscherandes mot Neva

Bild85BlodigaslagetvidNeva.png

Det blodiga slaget vid Neva där svenskarna korsade floden för att överaska fienden

Provinsen återtogs direkt och Adlercreutz insåg att nu fanns möjligheten till en snabb vinst. Svenska armén marscherade vidare mot huvudstaden i iskallt regn, intog den och brände ner det mesta. Sedan fortsatte de tillbaka mot Ingermanland och belägrade staden Jamburg.
Under tiden kom underrättelser från huvudstaden. Kungen hade skapat en riktlinje för övriga religiösa samfund som spred sig runt om i landet vid den här tiden. Kungens riktlinjer skapade större religiös frihet. Denna underrättelse chockade Adelcreutz, men han begrep snabbt att kungen blivit pressad av diverse grupper och enbart gjort detta för att slippa revolter inom riket. Kungen hade dessutom påbörjat arbetet med att förbättra landets ekonomi, en åtgärd som skulle ta längre tid än var kungen kunde se fram emot.

Bild80KarlXIreligsatolerans.png

Karl XI religösa tolerans

Att kungen vågade spendera stora delar av stadskassan berodde på hans övertygelse om att Adelcreutz skulle vinna kriget. Själv så hade Adlercreutz samma tankar, men han var tvungen att vinna kriget snabbt. För han insåg att Moskva var en stormakt, som dessutom höll på att köra över Tyska Ordern. Ifall Jamburg inte var i svenska händer innan Tyska Ordern föll så skulle det enbart bli en lång marsch hem där ryska kosacker skulle attackera dem dag som natt.
Därför beordrade han stormning av staden tre dagar senare. Detta var en lyckad aktion som satte skräck i Novgorod. Precis som Adlercreutz hoppats kom det fredförhandlare inridande tre veckor senare. Eftersom kungen givit honom tillåtelse att förhandla självmant slöts genast en fred där Sverige blev nya herrar till Ingermanland. Denna fred chockade fursten av Moskva. Hans allierade hade gått med på att släppa sin enda provins med hamn i Finska viken. Fursten insåg Sveriges ambitioner, att skära av sina fiender från den lukrativa Östersjöhandeln.

Bild88SverigevinnerIngermanland.png

Sveriges fred med Novgorod