• We have updated our Community Code of Conduct. Please read through the new rules for the forum that are an integral part of Paradox Interactive’s User Agreement.
Den första epoken med spansk tronföljare

Den tid närmast efter Filip I kröning är en epok av stor ekonomisk återhämtning för det Portugisiska konungariket. Pablo de Lírio återvänder från Indien strax innan farbrodern avlider i Lissabon. Kungen adlar nu ätten de Lírio och inrättar dem officiellt som förmyndare av Portugals krona i hans frånvaro. Det är denna ny vunna frihet att regera utan större påverkan från monarken som leder till den stora ekonomiska tryggheten som nu följer.

Den enda stora internationella händelsen under denna korta epok är ett kort krig på begäran av konungen för att driva bort engelsmännen från det sydamerikanska kontinenten.

Dessutom skickas en av Pablo de Lírios söner till Tsaren i Ryssland för att assistera denne i hans uppbyggnad av riket och på detta sätt knyta kontakter för framtiden.

Avslutningsvis kan sägas om denna epok att den bidrar stort till att bättra på Portugals rykte utomlands och dessutom förbättras den interna ekonomin avsevärt.

Session: 1602
Land: Portugal
Ledare: 1 Conquistador, 3 generaler
On-time bonus: -BB
AAR-bonus: -BB
 
Session: 1602
Land: Ryssland
Ledare: 4 generaler
On-time bonus: -Inflation
AAR bonus: -Inflation
Gold: 222

I nådens år 1453 tillträdde Tsar Per tronen till det obskyra lilla landet Moscowy i öster. Redan då var Tsar Per en vis ung man och det skulle visa sig att han var mer än kapabel att styra landet på dess väg mot storhet. I nådens år 1588, 135 år senare börjarde han närma sig sin 150 års dag vilken han tänkte fira med en extra stor fest till sin ära. Slavar från de erövrade ottomanska provinserna stod för underhållningen och gycklare underhöll folkmassorna till gapskratt med den löjjeväckande berättelsen som kallas för Sveriges historia. Under dessa festligheter så kolade plötsligt Tsar Per vippen. Det var tråkigt tyckte alla, inkluderat en av sönerna till Pablo de Lírios från Portugal som var på besök. Alla insåg med ens att ingen av Tsar Pers 14 söner inte kunde ta över och styra landet på grund av att alla hade gått bort av gammal ålder flera decennier tidigare, så den Portugisiska gästen fick styra landet tills problemet kunde lösas.

Under sin tid vid makten lyckades den Portugisiska Prinsen (ingen visste riktigt säkert vilken ställning han hade i Portugal) genomföra stora reformer. Den största effekten av dessa reformer var att skicka allmogen in i Serfdom och idag anses inte bönderna vara mer värda än smutsen under de blåblodiga aristokraternas hästars skor. Men detta var till allas glädje, förutom att det är jobbigt med fria medborgare så kan man nu snabbt och effektivt skicka massiva arméer med undersåtar till döden utan att känna sig allt för slösaktig. Alla tackade därvid Prinsen som en hjälte!

Snart var det ändå dags att säga andeu till den anonyme prinsen. Eller snarare så upptäcktes att han tagit en droska full med guld och stuckit. Turen var dock på Ryssarnas sida för nu hade äntligen en rättmätig härskare dykt upp. Det visade sig att Tsar Per även hade haft en bunt döttrar (det hade ingen tänkt på) var av de flesta hade fött sönder, som gift sig, och fått sönder som nu kan tillträda tronen. Den största och den starkaste av dessa var Borgan den starke.

I nådens år 1602 kröntes Borgan den starke till "Tsar Per II av Ryssland, härskare av det stora vidderna, floderna och det fria folket" (den sista titeln i ledet var såklart en uppenbar lögn). Nu hoppas historieskrivarna i Moskva på mycket krig och blodbad, för sådant är oftast roligast att skildra. Men vi får se vad som händer. Kanske är Tsar Per II oförnuftig och försöker göra något åt situationen för imperiets bönder. Låt oss alla be och hoppas att så ej sker...
 
Last edited:
Tidsändring

Eftersom Mats flyger hem från Japan på måndag så tänkte vi att vi lägger nästa session på onsdagen samma tid om alla kan då. Hör av er till mig om ni inte kan i god tid så vi isf kan lira på måndag. Ska försöka få tag i alla ifall folk inte ser detta i tid.

Alltså preliminärt ny tid för session 1602, kl 19.00 på onsdag.
 
Verkar som om det inte kommer gå att lira på ons iaf så de blir som vanligt nu på måndag istället. Blir till att ghosta Frankrike. Se till att skriva era AAR imorgon! God tur.
 
Session: 1602
Land: Otto
Ledare: 3 generaler 1 amiral
On-time bonus: -BB
AAR bonus: State gift
Gold: ???


Krig!

De Osmanska trupperna är i krig, marockanerna kommer snart få ge med sig, hur de vågar gå i krig mot alla tiders stormakt - Det stolta Ottomanska imperiet är obegripligt!

Men det är bara att tacka och ta emot, snart är hela medelhavet vårt!! (bortsett från någon provins i Österrike, Venedig och lilla Spanien)

För övrigt har vi läxat upp Adén och annexat Tunisien.

Vart svärdet pekar de närmaste årtiondena vet vi på måndag =)
 
Session: 1602
Land: Österrike
Ledare: 1 explorer, 3 generaler
AAR bonus: -BB

För första gången på länge kunde kejsardömet njuta av några år av fred. inga krig utkämpades och handeln blomstrade. Med flera nyöppnade handelscentrum i de afrikanska provinserna kunde de österrikiska handelsmännen ge rikliga inkomster till kejsaren.

Ett kort krig var dock tvunget att utkämpas: polackerna har länge vägrat underkasta sig kejsarens vilja och till slut fick kejsaren nog. I ett blixtanfall kunde den polska armen besegras och efter en kort belägring föll även den polska huvudstaden.

Förhoppningsvis ska nu även de kvarvarande tyska staterna förstå att motstånd mot de österrikiska arméerna är meningslöst....
 
Den stora utvandringen

Den stora utvandringen

Tidigt 1600-tal i Portugals historia domineras till stor del av kolonisationstidens starkt blåsande vindar. Våg efter våg av utvandrare ger sig av på de oräkneliga skeppen mot de Portugisiska kolonierna, med destinationer från Brasilien i väst till Indonesien i öst.

I Lissabon är det fortfarande ätten de Lìrio som förvaltar kungakronan åt den i hemlandet upptagne spanske monarken Filip II. På blott några generationer har alltså denna köpmanna-släkt varit med om att bygga ett av de starkaste ekonomiska imperierna i världen vid denna tidsålder. Inte en dålig bedrift med tanke på landets ringa tillgångar i Europa.

Som jag berättade om i förra kapitlet hade Pablo de Lìrio varit på en diplomatisk resa till det stora Ryska vidderna i öst. Att vi känner till så mycket om just denna historiska person beror främst på den mängd korrespondens som finns bevarad, men också på grund av de otaliga ryska kväden som tillskrevs denne man.
Han berättar själv i ett brev till sin kusin Miguel att han fått tillfälle att i första hand bevittna med vilken grymhet en lokal furste känd som Borgan lyckas kuva hela bondeklassen och förpassa dem i livegenskap. Han jagas till slut i landsflykt då han försöker sätta sig upp mot denne tyrann.

När så ett stort krig utbryter mellan å ena sidan Tsaren och Kejsaren, å andra sidan Sultanen och dennes Svenske allierade fokuserar istället ätten de Lìrio på kolonierna och de mer västliga relationerna.

Till både Frankrike och England skickas representanter och samme Miguel som tidigare nämnts hamnar i en hög position bakom den franska tronen. Trots att Miguel de Lìrio är lutheran så hjälper han alltså i många år den franska inkvisitionen att omvända katoliker och hedningar till Kalvinismen. Utan tvekan tack vare sin egen erfarenhet av att omvända hedningar i de erövrade portugisiska kolonierna. I England vinner Carlos de Lírio stor ära på slagfältet då han kuvar de rebelliska irländarna och återbördar dem till Kronan.

Det största bidraget i denna tid av denna mäktiga ätt är dock uppförandet av Castello del Lìrio i Indien. Ett monument för deras makt och rikedom men även en strategisk befästning för att kontrollera de erövrade Indiska provinserna. Detta otroliga byggnadsverk går att beskåda än idag.


Session: 1630
Land: Portugal
Ledare: 1 admiral, 2 generaler, 1 conquistador
On-time bonus: -BB
AAR bonus: -BB
 
Det stora kriget

I början av 1600-talet var den österrikiska härskaren rastlös och önskade inget hellre än att få sätta sig i sadeln på sin häst och dra ut i krig. Den gamla alliansen med Ryssland återupprättades och krig förklarades mot Det Osmanska riket och Sverige.

Efter inledande framgångar på båda fronterna började det gå illa för de kejserliga trupperna, det visade sig att hans föregångare inte hade lagt tillräckligt mycket kraft på att öka armens moral i tillräcklig grad och efter några inledande framgångar började de österrikiska trupperna lida förluster på båda fronterna.

I detta läge anföll de svekfulla och ryggradslösa spanjorerna de italienska provinserna som av tradition har varit österrikiska i hundratals år. Kejsarens trupper var just då väldigt tunt utspridda och det dröjde ett tag innan man kunde sända trupper för att mota bort spanjorerna.

Samtidigt vände krigets vindar i det stora kriget mot Sverige och OE, efter att ha varit på offensiven i början av kriget tvingades nu de österrikiska styrkorna tillbaka in på österrikiska mark och ett ställningskrig började utkämpas. Efter några år av växelvis passivt ställningskrig och försök till små avancemang in i de svenska nordtyska provinserna kunde till slut fred slutas med svenskarna och all kraft kunde nu läggas på att bekämpa osmanerna.

Samtidigt slöts även fred med spanjorerna som fick behålla de provinser man hade erövrat i italien.

Kriget mot Osmanerna fortsatte dock och även här utvecklades kriget snart till ett ställningskrig vid gränsen där båda sidorna försökte göra offensiver lite då och då.

Snart började dock problemen hopa sig för kejsaren. Hans undersåtar var långt ifrån nöjda med kriget och flera uppror startades och slogs ner under dessa år. Dessa uppror blev efterhand fler och fler och varför kejsaren inte slöt fred med Osmanerna kan vi i efterhand bara spekulera om. Vad vi dock vet är att kejsaren var en ovanligt envis man och krigisk man och detta kan vara en av orsakerna till att de osmanska fredssändebuden ignorerades.

Till slut kunde det dock inte fortsätta. Kejsaren kunde till slut inte hålla ihop sitt rike och han avsattes. I efterdyningarna av denna statskupp bröt sig flera länder fria från den österrikiska kronan.

Efter detta stora krig fick den nya regeringen inrikta sig på att försöka återerövra de förlorade områdena och genom diplomati lyckades man också med detta. Ungern, Polen, Bavaria och Mali vassaliserades och i slutet av 1629 kunde man på diplomatisk väg annektera ungern igen.

Session: 1630
Land: Österrike
Ledare: 1 explorer, 3 generaler
On-time bonus: -BB
AAR bonus: -BB
Jag vill ha polsk kultur
 
Krig!

1608, genom hela riket går larmet om kriget. Hela det ottomanska folket är i chock. Utan minsta intrig mellan länderna är kriget plötsligt över oss. Trupper väller in över gränserna. Efter första chocken och några förlorade provinser repad de stolta Ottomanerna mod och gick man ur huse för att försvara imperiet.

Snart vänder kriget, Inget, inget och framförallt inte ett Österrikiskt patrask kan rå på elittrupperna från OE. Men två frontkriget kostar på, och när allt fler provinser gör revolt går det bara att glädjas åt att det ser ändå värre ut för dom som vi krigar mot.

Till sist störtas kejsaren i Österrike, och freder kan snabbt slutas. Resultatet blir att vi förlorar några provinser (en strategiskt viktig) och massvis med guld.

Men den unge kungen har lärt sig ett och annat och det är åter igen dags att slipa klingan...

Session: 1630
Land: Otto
Ledare:3 generaler, 1 amiral
On-time bonus: -BB
AAR bonus: -inflation
 
The Spanish failure

Army tents and soldiers as long as the eye could see, there must be hundreds of thoundsands of people here. Suddently a flash of light appears in the sky and a burning meteor plumits to the earth. Where there once was an army there was now just a crated, fire and debris but miraclely he was unharmed.

Juan woke from his dream, they nightmares are getting worse. They feel so real.

It was still dark out, he stepped out of his quarters and went out for some air. The war had already started and so far it was going rather good. The chinese wasn't much of a fight, they had been occupied by there own reballion and so far his countrymen was free to ravage their lands. At sea the chinese navy had been completly demolished so the majorety of the navy was sent to discover new routes between south america and asia, only leaving a few ships to be used in a trade blockade.

Juan feelt helpless, while his countrymen was fighting he was fighting of pirates, atleast that is what they where being called, in fact they where just a group of poor men doing what was necessary to make ends meat.

After about a year into the war he saw huge fires coming from the spanish harbor, he had not heard any news for some time, and the reinforcements that the spanish king had promised had failed to show up. He decided to brake his orders and commanded to set sail back to mainland, to help his fellowmen.

When reaching the shores of Hong Kong he realised the war had taken a wrong turn and the chinese army was standing outside the fortress of Santa Clara. The spanish reinforcements had been cut of and the war seemed to be lost. None of the soldiers that was sent to the chinese provinces returned, it was as if they had been swallowed by the earth itself. Soon a Spanish consulate came to make peace with the chinese. A white peace, but there was nothing white about it.

The spanish people was appauled by the fact that the great nation of Spain had been forced to make peace without any claims, so the King in order to give the people some satisfaction declared war upon a desimated Austria and claimed the remaning italian provinces.

Session: 1630
Land: Spanien
Ledare:4 generaler
On-time bonus: -BB
AAR bonus: -BB
Claimar dessutom Italian Culture
 
Början av 1600-talet började var ett tydligt besked för jus hur stabil den svenska handen är om norden. Det nya århundradet var endast några år gammalt när både den uppnosige ryssen och den självinsiktslöse österrikaren slog till för att komma åt det svenska väldet i baltikum och nordgermanien respektive. I båda fallen visade det sig att de tagit sig vatten över sina mycket för stora huvuden och dels tack vare de svenska generalernas överlägsna strategier och moral, dels tack vare de ostabila förhållandena som rådde i deras hemländer. I baltikum kunde rent av ytterligare en del fritas från den ryska björnens klor, som nu sitter utan hamn i östersjön.

Kolonialväldet stärktes även det, och det futtiga "riket" mogadishu är nu mera under mer propert styre.

I slutet av 1620-talet uppstod plötsligt stor förvirring. När det stod klart att Gustaf II adolfs hälsa inte längre är den bästa passade ett antal agitatörer, samtliga med påbrå i de tyska småstaterna innan dessa enkelt gav vika för österrike, på att söka gripa makten i konugariket. Med lögner och förvillande löften lyckades de få ett stort antal provinsers ledare att sluta sig till deras hederlösa företag. Detta har dock i skrivande stund i stort sett slagits ner och majoriteten av förrädarna givits en smärtsam död.

Hur länge Gustaf II adolf kan fortsätta regera står nu oklart, men en värdig efterträdare står redo i hans dotter, den graciösa men stålnervade Kristina.

Session: 1630
Land: Svärje
Ledare:1 explorer, 1 admiral, 2 generaler
On-time bonus: -inflation
AAR bonus: -inflation
 
Det var i stort sett krig hela sessionen. Det började med att jag och österrike villa attackera sverige och ottomanen. Men efter att det blev lite kaos med allianserna så blev det separat krig mellan alla inblandade. När kriget startade fick jag en event som gav mig extremt hög revolt risk. Sedan förklarade alla länder som gränsade mot mig krig mot mig. Så under ungiefär halva kriget så var krigsmaktsfördelningen: 30% sverige, 30% ottomanen, 30% revolter, 10% asienländer. Asienländerna tog som mest över ca 5 provinser. Jag var tvungen att ge bort en provins till sverige. Då när det bara var jag och ottomanen kvar så lyckades jag ta 2 från ottomanen.
Session: 1630
Land: Ryssland
Ledare: 1 conq, 3 generaler
On-time bonus: -bb
AAR bonus: -bb
 
Det spansk-europeiska kriget.

Vi närmar oss nu tiden då Europas stormakter får nog av den Spanska rikedomen och gemensamnt går i krig för att försöka bringa jätten på fall. Länder som endast årtionden tidigare själva slagits om attraktiva gränsområden sluter nu samman mot den gemensamma fienden.
Detta stora krig förhandleds dock av massiv upprustning i hela europa.

Men nu går vi händelserna i förväg. Denna era för Portugal är den epok då man frångår den spanska tronföljden och får en ny ätt på tronen. Dessutom byggs flottan ut kraftigt för att kunna försvara sin kolonier runt hela jorden.

Sebastião II kröns till Portugals nye kung efter Filip III bortgång. Han är av högadlig ätt och hans moder är Isabella de Lirìo, en bidragande orsak till att just han väljs av adeln till Portugals regent.

Han inleder sin regeringsperiod med ett snabbt krig mot norra Indien för att fastslå gränserna för det Portugisiska Indien. Därefter lägger han som tidigare nämnts stora resurser på flottan som utökas och rustas upp rejält.

När så det stora kriget i Europa bryter ut hedrar han alliansen med broderlandet Spanien men med respekt för de många goda relationerna Portugal har med angripparna deltar endast den Portugisiska flottan i kriget.

Dessa får dock inte mycket att göra eftersom kriget till stor del förs i bergstrakterna kring Pyréneérna och Alperna. Flottan i Indiska Oceanen under ledning av admiral Uldrer nedgör dock en Svensk flotta utanför sydafrikas kust trots order om att inte angripa. Hans brev där han beskriver händelsen finns bevarat och berättar om den tragiska händelse som förhandler denna strid. Admiralens dotter på besök i kolonierna befinner sig på ett skepp på väg till Zanzibar där fadern är stationerad när kriget bryter ut. Hennes resa tar dock tvärt slut utanför den svenska ön vasa där hennes skepp sänks av en hemåtvändande svensk flottilj. När bud om detta når lord Uldrer förföljer han i vredesmod denna svenska flotta och nedgör den till sista skepp. Inga krigsfångar tas.

Det stora kriget är i stora delar ett ställningskrig där miljoner man på båda sidor får sätta livet till i bergen in mot Spanien. Åren går och när missnöjet i riket kring Portugals medverkan i kriget blir för stort väljer kungen att medla i konflikten så att fred äntligen kan slutas.


Session: 1664
Land: Portugal
Ledare: 2 generaler, 2 admiraler
On-time bonus: -BB
AAR bonus: -BB
Claim: Dravidian 80% sedan 1580
Gold: 345.7
 
Last edited:
Session: 1664
Land: Ottoman Empire
Ledare: 3 generaler, 1 admiraler
On-time bonus: -BB
AAR bonus: -BB


En rädsla sprider sig genom kungahusen i Europa, under flera decennier har det spanska härskarväldet växt sig allt starkare. Men spanjorerna har skickligt mörklagt detta, hemlighållit sina kolonier i Amerika.

Så här gick det hela uppdagades.

De skickliga Ottomanska spionerna hade förstås länge anat att något var i görningen. Droppen som fick bägaren att rinna över var när kung Mehran XVII lät uppföra en 65 meter hög staty av sig själv i rent guld.

Spionerna satte som sin främsta uppgift att ta reda på vart guldet kom ifrån, spåren lede till hamnen i Andalusien. Fartyg efter fartyg kom inseglande till den mäktiga hamnen, det gemensama för fartygen var att de var tungt lastade, vissa var nära att svämma över till och med.

Medan den ena spionen vände tillbaka mot Byzantia för att varna om de stora inkomster Spanien måste få från fjärran provinser smög sig den andre ombord på en av de båtar som lämnade hamnen. Den första spionen trode ingen på varför han avrättades, men när den andre Ottomanen 7 år senare återvände och berättade om Amerika, så gav det gamla rådet i Byzantia med sig.

Blixtsnabbt gick sändebud till de stora kungahusen i Europa, alla insåg att Spanjorerna måste stoppas innan det blev för sent. Resten är historia. Framtidens historia kommer snart att skrivas av det stolta Ottomanska imperiet.
 
Session: 1664
Land: Svedala
Ledare: 2 generaler, 1 admiral, 1 Explorer
On-time bonus: -BB
AAR bonus: -BB
Gold: 3,5 :rolleyes:

Så snart som Drottning Kristia tagit makten i riket efter sin fars död gjorde hon klart att den östasiatiska delen av världen var full av potential och att Sverige borde utnyttja detta. Öriket kallat Nippon visade sig snart vara en ypperlig möjlighet som bara väntades på att gripas. Sagt och gjort skickade man snart dit en flotta och en ansenlig styrka. Man kunde snart inta en god sträcka mark på den största ön i detta rike, och resten kommer inom kort att följa.

På hemmaplan var man även från svenskt håll oroad för den makt som Spanioren besitter. Utan utsikter med egen vinning satsades stora resurser och den dåvarande monarken själv reste ner för att leda de allierade trupperna. Såväl Ryss som Österikare insåg att Karl XI (eller vem de nu var...) var en taktiker överlägsen allt de själva kunde komma med och följde honom lydigt. givetvis kan man inte förvänta sig stordåd från sådana nationer och den allians av de 5 länderna kunde bara hålla stånd mot den spanska horden.
 
Session: 1664
Land: Frankrike
Ledare: 3 generaler, 1 conquistador
On-time bonus: deflation
AAR bonus: deflation
Guld: 274,9

Krigets vindar blåser; Alltför länge har Spaniens expansion gått ohindrad och landets rikedom och makt har växt till monstruösa proportioner. I ett desperat försök att bryta den spanska dominansen samlas några av de stora europeiska härskarna i en liten stuga på den svenska västkusten för att obemärkt kunna smida motståndsplaner.

De kommer överens om att deras länder ligger sorgligt efter i vapenteknologi och enas om att på varsitt håll rusta upp sina arméer och förbereda sig på krig. På given signal offentliggörs sedan den hemliga alliansen och under den franska ledarfanan anfaller Sverige, Ryssland, Österrike och det Ottomanska Imperiet tappert de spanska försvarslinjerna.

Till en början går det dåligt för de allierade trupperna; Stor förvirring råder bland manskapet; Man vet inte vems order man ska följa och soldaterna är ovana att kämpa sida vid sida med de forna fienderna. Därför lyckas de spanska trupperna vid ett genombrott ta sig ända fram till den franska huvudstaden i ett fåfängt hopp att få tag på Frankrikes statshemligheter.

Spanjackerna drivs dock snart bort av nydrillade soldater från Bretagne och långsamt vänder krigslyckan; Under de massiva mängder soldater som uppbådas av de allierade länderna kan inte ens den stora axelmaktens "ogenomträngliga" försvar stå emot i all evighet, och långsamt faller de spanska provinserna en efter en.

Tyvärr drar kriget ut på tiden och alliansens medlemmar ansätts hårt av revolter i hemländer och provinser. Till slut ger sig också den tidigare spanske vasallen portugisen in i kriget och ansätter alliansens kolonier för att få ett slut på det utdragna kriget. Alliansens medlemmar tvingas därmed inse att ett fortsatt krig inte gynnar någon och går slutligen med på fred.

Ingen mark byter hand och officiellt uppnås inget med kriget, men på det psykologiska planet har det ändå haft sin poäng; De allierade har visat spanjoren att han inte är enväldig och att han inte kommer sitta säker på sin tron för evigt!
 
Last edited: