• We have updated our Community Code of Conduct. Please read through the new rules for the forum that are an integral part of Paradox Interactive’s User Agreement.

Wämö

The last leftist
84 Badges
Oct 21, 2003
1.627
37
www.greatwar.nl
  • Cities: Skylines Deluxe Edition
  • Cities: Skylines - Snowfall
  • Cities: Skylines - Natural Disasters
  • Hearts of Iron IV: By Blood Alone
  • Hearts of Iron IV: No Step Back
  • Hearts of Iron 4: Arms Against Tyranny
Vinterkriget bryter ut

I augusti 1939 förhandlade sovjeterna och tyskarna fram ett topphemligt avtal kallat Molotov-Ribbentroppakten efter ländernas utrikesministrar. Detta avtal reglerade Tysklands och Sovjetunionens intressesfärer i Östeuropa - förutom Bessarabien, östra Polen och Baltikum föll även delar av Finland under den sovjetiska skuggan. I slutändan ledde detta till en diplomatisk oenighet mellan Sovjetunionen och Finland.

claims.jpg

De omstridda områdena.

Denna oenighet kulminerade i det som kom att kallas Vinterkriget och som bröt ut den 14 november 1939. Finnarna stod plötsligt inför en fiende med mänskliga och materiella resurser långt större än deras och alla trodde att Finlands öde nu var beseglat.

Den finska riksdagen bestämde sig dock att inte ge upp sitt territorium utan krig och förberedelser gjordes utmed hela fronten.

Samma dag sammankallades den svenska regeringen ett krismöte med alla svenska partier (utom kommunisterna) och diskuterade frågan. Efter ett par timmar beslutade Sverige att sluta upp på den finska sidan och skicka i stort sett hela sin armé, 139 000 man. Den svenska armén var inte på något sätt lika dåligt förberedd för krig som den finska var och hade sex artilleribrigader och en pansardivision. Dessutom skulle en del av det svenska flygvapnet, totalt 3 000 man, sättas in i striderna. Kvar för att försvara Sverige mot en potentiell tysk aggression fanns hemvärnet på 15 000 man. Dock förlitade sig svenskarna på sin, visserligen lite omoderna men ändå kompetenta, flotta att stoppa en eventuell invasion. Då Sverige var en av Tysklands främsta handelspartner bedömdes en invasion som osannolik.

alliance.jpg

De stridande parterna.

För att effektivisera krigsledningen ställdes den svenska kontigenten (som var större än hela den finska krigsmakten) under den finska fältmarskalken Gustaf Mannerheims ledning. De första svenska divisionerna, förutom flyget, var dock inte väntade förrän den 21 november så det fick ingen omedelbar effekt.
Samtidigt som finnarna mottog dessa goda nyheter rasade hårda strider kring staden Kajani i nordöstra Finland. Kort därefter föll staden i sovjetiska händer, trots finska motanfall mot Murmansk och Kem. Anfallet mot Kem slogs tillbaka men Murmansk föll i finska händer. Förlusterna under dessa första krigsveckor uppgick till cirka 6 700 man i sårade, döda och saknade.

assaultkajani.jpg
firstoffensive.jpg

De inledande striderna.
 
Last edited:
Intressant (mini?)AAR, du är finland, antar jag?
 
Kanske, kanske inte. :p Och ja, en mini-AAR. Lusten att skriva pockar alltid på, och nu blev den visst lite för stark. :eek:o
 
Wämö said:
Kanske, kanske inte. :p Och ja, en mini-AAR. Lusten att skriva pockar alltid på, och nu blev den visst lite för stark. :eek:o
quite the contrary, den blev tillräckligt stark :)
 
finsak.jpg


Trevlig AAR Wämö!
 
Svenskarna anländer​

Kort därpå anlände de första svenskarna till Helsingfors och Oulo. Från Helsingfors färdades långa led av svenska soldater norrut för att täppa till de stora hålen i fronten kring Kajani (vilket i stort sett innebar hela frontlinjen i detta område. Det var bara Oulo, som redan hölls av svenska trupper, och de retirerande finska trupperna från Kajani som anlände i Rovaniemi, som faktiskt hade en front). Ungefär trettiotusen skickades dock österut, till Sortavala, för att stärka ställningarna norr om Mannerheimlinjen.

frontline.jpg

Fronten i november-december.

Den 19 december hade fronten säkrats, utom i Petsamo. Detta var ett hot mot de 36 000 finska soldaterna i Murmansk, som riskerade inringning. Därför beslutades det om ett stort anfall för att återerövra Kajani. Totalt drogs 242 000 soldater samman för detta ändamål, varav 143 000 skulle anfalla fullt ut (de övriga 99 000 skulle understödja offensiven). Vid midnatt den 20 december inleddes det andra slaget om Kajani. Det tog inte slut förrän den 5 januari. De svenska förlusterna uppgick till 4 670 man och de finska till ungefär 600 man.

secondkajani.jpg

Operationen för att återta Kajani.

Kort därpå inleddes en storoffensiv mot Kandalakuja, Petrozavodsk, Kola och Kem. Den varade till mars och bortåt 10 000 svenska och finska soldater sårades, stupade eller försvann. Målen uppnåddes dock överallt utom i Kola och i den sista februari kom 30 000 nytränade svenska trupper till Finland. Dessa led dock fruktansvärda förluster sedan det sovjetiska flygvapnet kontrollerade luften. Totalt tros 2 600 piloter och 13 000 svenska soldater ha stupat under denna perioden, om man bortser från förlusterna under storoffensiven.

frontlineafteroffensives.jpg

Efter storoffensiven.

Samtidigt som dessa händelser pågick skickades den 10 svenska ubåtarna till Murmansk för att försöka svälta ut de över 50 000 sovjetiska soldaterna där inför en förnyad offensiv framåt våren.

Dessa första krigsmånader hade varit kostsamma för alla. Totalt hade över 30 000 svenska och finska soldater sårats, stupat eller tagits till fånga. De sovjetiska förlusterna uppgick troligtvis till uppemot 70 000 man, men detta var mindre allvarligt ur sovjetisk synpunkt. Allvarligare var de många förlusterna till de svenska och finska trupperna, som hade avancerat långt in på sovjetiskt område och som troligtvis planerade en förnyad offensiv i april med goda utsikter att lyckas.
 
Shizzle, du är minsann inte rädd för att lämna den historiska ramen
Lycka till :)
 
Mr. G said:
finsak.jpg


Trevlig AAR Wämö!

Danke schön, herr G!

Flooper X said:
Shizzle, du är minsann inte rädd för att lämna den historiska ramen
Lycka till :)

Haha, nej. :p Och tack. :)

redline said:
Såå... du är typ utan flyg nu? Lycka till. :)

Nä, "bara" den taktiska delen. Luftförsvaret har jag kvar, om än i lite dåligt skick. :(
 
Låt inte denna dö :(
 
Mr. G said:
Låt inte denna dö :(

Det har jag inga planer på, jag har med mig saven, screenies från förra datorn och anteckningsblocket med mig. :) Har dock en tenta i morgon och en flickvän på besök, så det kan nog ta ett par dagar innan jag uppdaterar igen.
 
Mr. G said:
Vi har den som poster i vårt förra historieklassrum. En av mina klasskamrater kunde läsa in ganska mycket homoerotik i den...

Heja Finland!
 
Najs liten AAR, spöa ryssen! :cool:
 
Hurra för den finsk-svenska alliansen!