Surviving Mars - Black screen after terraforming blue sky [Linux]

Surviving Mars - Black screen after terraforming blue sky [Linux]

  • Crusader Kings III Available Now!

    The realm rejoices as Paradox Interactive announces the launch of Crusader Kings III, the latest entry in the publisher’s grand strategy role-playing game franchise. Advisors may now jockey for positions of influence and adversaries should save their schemes for another day, because on this day Crusader Kings III can be purchased on Steam, the Paradox Store, and other major online retailers.


    Real Strategy Requires Cunning

NeoTheFox

Recruit
38 Badges
Jan 11, 2014
5
0
  • Cities in Motion 2
  • Stellaris: Distant Stars
  • Cities: Skylines - Mass Transit
  • Cities: Skylines - Green Cities
  • Stellaris: Humanoids Species Pack
  • Stellaris: Apocalypse
  • Surviving Mars: Digital Deluxe Edition
  • Cities: Skylines - Parklife Pre-Order
  • Cities: Skylines - Parklife
  • BATTLETECH
  • Shadowrun Returns
  • Surviving Mars: First Colony Edition
  • Cities: Skylines Industries
  • Stellaris: Megacorp
  • Prison Architect
  • Surviving Mars: First Colony Edition
  • Cities: Skylines - Campus
  • Stellaris: Ancient Relics
  • Cities: Skylines - Natural Disasters
  • Stellaris - Path to Destruction bundle
  • Stellaris: Leviathans Story Pack
  • Stellaris: Digital Anniversary Edition
  • Tyranny: Gold Edition
  • Tyranny: Archon Edition
  • Tyranny: Archon Edition
  • Teleglitch: Die More Edition
  • Cities: Skylines - Snowfall
  • Cities: Skylines - After Dark
  • Magicka 2
  • Cities: Skylines
  • Crusader Kings II
  • Knights of Pen and Paper +1 Edition
  • Cities: Skylines Deluxe Edition
  • Stellaris
  • Age of Wonders III
  • Stellaris: Synthetic Dawn
  • Surviving Mars
Description
Black screen after terraforming blue sky



Linux


Steam

What is your game version?
249143
Do you have Space Race installed?
Yes

Please explain your issue is in as much detail as possible.
After the sky should turn blue (?) in the process of transforming the game render turns completely black. Maybe some shader issues? The system info is attached, in short - Arch Linux, Vega 56, Ryzen 1600X, Mesa 20.0.2

Can you replicate the issue?
Just load the savegame with 50% atmosphere on an AMD GPU.

Attachments

Renderdoc capture of the problem in action:
https://drive.google.com/drive/folders/1W_zFtZJaeIMx0KGmqiKb7z35K-6xUg4m?usp=sharing
 

Attachments

Last edited:
MAC-1864

AndrewT

The Full Monty Python
Paradox Support Rep
Super Moderator
Moderator
113 Badges
Jun 29, 2001
70.728
2.212
  • Leviathan: Warships
  • Europa Universalis IV: Wealth of Nations
  • Europa Universalis IV: Call to arms event
  • For The Glory
  • Gettysburg
  • Hearts of Iron III
  • Heir to the Throne
  • Impire
  • Europa Universalis III Complete
  • King Arthur II
  • Knights of Pen and Paper +1 Edition
  • Lead and Gold
  • Legio
  • Europa Universalis IV: Conquest of Paradise
  • The Kings Crusade
  • Lost Empire - Immortals
  • Magicka
  • Majesty 2 Collection
  • March of the Eagles
  • Europa Universalis III Complete
  • Naval War: Arctic Circle
  • Pirates of Black Cove
  • Europa Universalis IV: Res Publica
  • Europa Universalis: Rome
  • Rome Gold
  • Crusader Kings III
  • Crusader Kings II: Sons of Abraham
  • A Game of Dwarves
  • Ancient Space
  • Arsenal of Democracy
  • Hearts of Iron II: Armageddon
  • Cities in Motion
  • Cities in Motion 2
  • Crusader Kings II
  • Crusader Kings II: Charlemagne
  • Crusader Kings II: Legacy of Rome
  • Crusader Kings II: The Old Gods
  • Crusader Kings II: Rajas of India
  • Crusader Kings II: The Republic
  • Crusader Kings II: Sunset Invasion
  • Crusader Kings II: Sword of Islam
  • Commander: Conquest of the Americas
  • Darkest Hour
  • Dungeonland
  • East India Company Collection
  • Europa Universalis III
  • Europa Universalis III: Chronicles
  • Europa Universalis III Complete
  • Divine Wind
I have now lodged this as a new bug report, and added details from this thread. Thank you for the excellent details!

I cannot at present predict when the next patch will be, I am sorry!
 

Jojonintendo

Recruit
13 Badges
Apr 19, 2020
2
0
  • Cities in Motion 2
  • Knights of Pen and Paper +1 Edition
  • Magicka
  • Teleglitch: Die More Edition
  • The Showdown Effect
  • Magicka 2
  • Stellaris
  • Stellaris: Galaxy Edition
  • Stellaris: Galaxy Edition
  • Stellaris: Galaxy Edition
  • Stellaris: Leviathans Story Pack
  • Shadowrun Returns
  • Prison Architect
Hi, I also have this same issue (previously under Arch, updated as OP), and now under OpenSUSE:

Kernel: 5.6.4-1.1
Mesa: 20.0.4-248.2
Amdgpu: 19.1.0-2.2

I also attach a savefile just before the issue appears. If you fast forward for a minute you can see the first rain fall over the map (the little trophy appears on the top left), and then the screen goes completely black. I can still see the map for a fraction of a second when opening the menu with escape, and then going back to the game, just before the shader reloads it seems.

Gameversion: 249143
Platform: OpenSUSE Tumbleweed
Store: GOG

Thanks for your time.
 

Attachments

ilikepepsi

Recruit
30 Badges
Jun 28, 2020
1
0
  • BATTLETECH
  • Stellaris: Lithoids
  • Stellaris: Ancient Relics
  • Surviving Mars: First Colony Edition
  • Prison Architect
  • Stellaris: Megacorp
  • Surviving Mars: First Colony Edition
  • Shadowrun Returns
  • Stellaris: Distant Stars
  • Surviving Mars: Digital Deluxe Edition
  • Stellaris: Apocalypse
  • Stellaris: Humanoids Species Pack
  • Cities: Skylines - Green Cities
  • Stellaris: Synthetic Dawn
  • Surviving Mars
  • Crusader Kings II
  • Cities: Skylines - Mass Transit
  • Stellaris - Path to Destruction bundle
  • Cities: Skylines - Natural Disasters
  • Stellaris: Leviathans Story Pack
  • Stellaris: Digital Anniversary Edition
  • Tyranny: Archon Edition
  • Stellaris: Galaxy Edition
  • Stellaris: Galaxy Edition
  • Stellaris
  • Cities: Skylines - Snowfall
  • Cities: Skylines - After Dark
  • Pillars of Eternity
  • Cities: Skylines
  • Magicka
Same issue here on Manjaro Linux with Steam. Happens on Wayland and Xorg.

Kernel 5.6.15-1
mesa 20.0.7-3
amdgpu 19.1.0-2

Please tell me which additional information I can provide to help you figure this out.
 

AndrewT

The Full Monty Python
Paradox Support Rep
Super Moderator
Moderator
113 Badges
Jun 29, 2001
70.728
2.212
  • Leviathan: Warships
  • Europa Universalis IV: Wealth of Nations
  • Europa Universalis IV: Call to arms event
  • For The Glory
  • Gettysburg
  • Hearts of Iron III
  • Heir to the Throne
  • Impire
  • Europa Universalis III Complete
  • King Arthur II
  • Knights of Pen and Paper +1 Edition
  • Lead and Gold
  • Legio
  • Europa Universalis IV: Conquest of Paradise
  • The Kings Crusade
  • Lost Empire - Immortals
  • Magicka
  • Majesty 2 Collection
  • March of the Eagles
  • Europa Universalis III Complete
  • Naval War: Arctic Circle
  • Pirates of Black Cove
  • Europa Universalis IV: Res Publica
  • Europa Universalis: Rome
  • Rome Gold
  • Crusader Kings III
  • Crusader Kings II: Sons of Abraham
  • A Game of Dwarves
  • Ancient Space
  • Arsenal of Democracy
  • Hearts of Iron II: Armageddon
  • Cities in Motion
  • Cities in Motion 2
  • Crusader Kings II
  • Crusader Kings II: Charlemagne
  • Crusader Kings II: Legacy of Rome
  • Crusader Kings II: The Old Gods
  • Crusader Kings II: Rajas of India
  • Crusader Kings II: The Republic
  • Crusader Kings II: Sunset Invasion
  • Crusader Kings II: Sword of Islam
  • Commander: Conquest of the Americas
  • Darkest Hour
  • Dungeonland
  • East India Company Collection
  • Europa Universalis III
  • Europa Universalis III: Chronicles
  • Europa Universalis III Complete
  • Divine Wind
As you can see above this has been reported as a bug. As there have been no new patches released since then, it's not fixed as yet!

Nor have I seen any workaround that anyone's found, say a lower resolution or whatever.

Sorry about that!
 

tuxintuxedo

Recruit
Jun 29, 2020
2
1
Hello.
I just registered to tell you this. Try disabling Bloom in the Video options in-game. It should solve the black screen issue. Got the tip from the Steam forum. Also had the same issue with an AMD APU on Linux. Of course this is still a bug as this shouldn't happen, but at least there is a workaround.
 
  • 1Like
Reactions:

AndrewT

The Full Monty Python
Paradox Support Rep
Super Moderator
Moderator
113 Badges
Jun 29, 2001
70.728
2.212
  • Leviathan: Warships
  • Europa Universalis IV: Wealth of Nations
  • Europa Universalis IV: Call to arms event
  • For The Glory
  • Gettysburg
  • Hearts of Iron III
  • Heir to the Throne
  • Impire
  • Europa Universalis III Complete
  • King Arthur II
  • Knights of Pen and Paper +1 Edition
  • Lead and Gold
  • Legio
  • Europa Universalis IV: Conquest of Paradise
  • The Kings Crusade
  • Lost Empire - Immortals
  • Magicka
  • Majesty 2 Collection
  • March of the Eagles
  • Europa Universalis III Complete
  • Naval War: Arctic Circle
  • Pirates of Black Cove
  • Europa Universalis IV: Res Publica
  • Europa Universalis: Rome
  • Rome Gold
  • Crusader Kings III
  • Crusader Kings II: Sons of Abraham
  • A Game of Dwarves
  • Ancient Space
  • Arsenal of Democracy
  • Hearts of Iron II: Armageddon
  • Cities in Motion
  • Cities in Motion 2
  • Crusader Kings II
  • Crusader Kings II: Charlemagne
  • Crusader Kings II: Legacy of Rome
  • Crusader Kings II: The Old Gods
  • Crusader Kings II: Rajas of India
  • Crusader Kings II: The Republic
  • Crusader Kings II: Sunset Invasion
  • Crusader Kings II: Sword of Islam
  • Commander: Conquest of the Americas
  • Darkest Hour
  • Dungeonland
  • East India Company Collection
  • Europa Universalis III
  • Europa Universalis III: Chronicles
  • Europa Universalis III Complete
  • Divine Wind
If others could confirm that workaround works for them too, I'll add it to the bug report. Thanks!
 

AndrewT

The Full Monty Python
Paradox Support Rep
Super Moderator
Moderator
113 Badges
Jun 29, 2001
70.728
2.212
  • Leviathan: Warships
  • Europa Universalis IV: Wealth of Nations
  • Europa Universalis IV: Call to arms event
  • For The Glory
  • Gettysburg
  • Hearts of Iron III
  • Heir to the Throne
  • Impire
  • Europa Universalis III Complete
  • King Arthur II
  • Knights of Pen and Paper +1 Edition
  • Lead and Gold
  • Legio
  • Europa Universalis IV: Conquest of Paradise
  • The Kings Crusade
  • Lost Empire - Immortals
  • Magicka
  • Majesty 2 Collection
  • March of the Eagles
  • Europa Universalis III Complete
  • Naval War: Arctic Circle
  • Pirates of Black Cove
  • Europa Universalis IV: Res Publica
  • Europa Universalis: Rome
  • Rome Gold
  • Crusader Kings III
  • Crusader Kings II: Sons of Abraham
  • A Game of Dwarves
  • Ancient Space
  • Arsenal of Democracy
  • Hearts of Iron II: Armageddon
  • Cities in Motion
  • Cities in Motion 2
  • Crusader Kings II
  • Crusader Kings II: Charlemagne
  • Crusader Kings II: Legacy of Rome
  • Crusader Kings II: The Old Gods
  • Crusader Kings II: Rajas of India
  • Crusader Kings II: The Republic
  • Crusader Kings II: Sunset Invasion
  • Crusader Kings II: Sword of Islam
  • Commander: Conquest of the Americas
  • Darkest Hour
  • Dungeonland
  • East India Company Collection
  • Europa Universalis III
  • Europa Universalis III: Chronicles
  • Europa Universalis III Complete
  • Divine Wind
Thanks all, added to the bug report!
 

Darkhaund

Recruit
Aug 7, 2020
1
0
Hello.
I just registered to tell you this. Try disabling Bloom in the Video options in-game. It should solve the black screen issue. Got the tip from the Steam forum. Also had the same issue with an AMD APU on Linux. Of course this is still a bug as this shouldn't happen, but at least there is a workaround.
I can CONFIRM that this workaround did the job for me. I was just minding my own business and the screen just went black. I went back 4 times to a previos save file and it always ended up doing the same. I disabled bloom like suggested and it worked.

I am also using ubunto 20.4 WITH steam
THANK YOU @tuxintuxedo

Mind my asking.. what is the bloom setting?
 

sirknb

Recruit
Aug 10, 2020
1
0
Hello.
I just registered to tell you this. Try disabling Bloom in the Video options in-game. It should solve the black screen issue. Got the tip from the Steam forum. Also had the same issue with an AMD APU on Linux. Of course this is still a bug as this shouldn't happen, but at least there is a workaround.
Thanks a lot for this. Also registered only to thank you. Really appreciated your work to inform us. Sadly the company doesn't have the same respect as you. Either because doesn't make a patch (3 months, c'mon!) or can't figure out what was causing to make literally unplayable in their own game.
 

Sigourney Weaver

Recruit
30 Badges
Aug 21, 2020
1
0
  • Stellaris
  • Surviving Mars: First Colony Edition
  • Prison Architect
  • BATTLETECH: Flashpoint
  • Surviving Mars: First Colony Edition
  • Shadowrun Returns
  • Stellaris: Apocalypse
  • Cities: Skylines - Green Cities
  • Age of Wonders III
  • Stellaris: Synthetic Dawn
  • Surviving Mars
  • BATTLETECH
  • Cities: Skylines - Mass Transit
  • Stellaris - Path to Destruction bundle
  • Tyranny: Archon Edition
  • Cities: Skylines - Snowfall
  • Cities: Skylines - After Dark
  • Pillars of Eternity
  • Cities: Skylines
  • War of the Roses
  • Warlock: Master of the Arcane
  • Magicka
  • Heir to the Throne
  • Divine Wind
  • Europa Universalis III: Chronicles
  • Europa Universalis III
  • Crusader Kings II
  • Cities in Motion 2
  • Cities in Motion
Chiming in to say that this is still a problem on Pop_OS 20.04. Disabling bloom did indeed fix it, but I'm disappointed that there's been no patch in months. :(