• We have updated our Community Code of Conduct. Please read through the new rules for the forum that are an integral part of Paradox Interactive’s User Agreement.
Vilket år är det CK kampanjen tar slut?
 
konverterar vi då eller 1399?
 
Roman Rurikovich
Kung av Polen, Kung av Litauen, Kung av Ungern, Prins av Moskva, Prins av Vladimir-Suzdal
Greve av Czersk, Novgorod, Aukshayts, Vladimir, Tver, Memel, Sambia, Plock, Esztergom, Moskva, Scalovia, Turov, Yatvyagi, Birlad, Sopron och Galindia

Roman Rurikovich kan mycket väl ha varit en av de mest framgångsrika Rurikkungarna. Under hans regeringstid befästes den starka makt som Rurikarna försökt etablera över östern ända sedan Kung Stepan. Riket han ärvde var även det i mycket gott skick; i både Ungern och Polen hade alla seriösa konkurrenter om kungamakten eliminerats, och i Öst hade visserligen Sverige etablerat sig som Kung av alla Ruser, men upproriska furstar i hemlandet hade brutit sig loss och gjort Sverige till en mycket svagare stat än den tidigare var. De svenska arméerna var blott en skugga av sin tidigare styrka, och redan när han ärvde tronen var den nya balansen mellan de två rivalerna tydlig. Sverige blev besegrat, och var tvugna att ge upp större delen av det land som traditionellt hörde samman med den Rusiska kungatiteln.
ScreenSave91.png

Sverige blev tvungna att erkänna samtliga Romans anspråk på tidigare Svenska områden.

Efter den inledande segern etablerade sig Roman som en förvaltarkonung. Hans domäner var stora och Roman lade stor vikt vid att befästa sin makt i de områden han erövrat. Dessutom var han fortfarande ung, och vasallerna var rädda för att han skulle bli en krigarkonung, något de hade fått nog av. För att försäkra sig om deras lojalitet var han tvungen att visa att det var fred och välstånd han sökte. Detta ogillades dock av vissa i hovet, framför allt en falang ledd av Romans bror, Ivan. Ivan ansåg att tiden var perfekt för att trycka ner och krossa Sverige en gång för alla, och under tio år pläderade han lönlöst för ett nytt krig. När detta inte fick någon effekt bytte man strategi - då Roman var barnlös var Ivan först i successionsordningen. Skulle Roman dö, så skulle Ivan få makten. Huruvida Ivan själv stod bakom de mordförsök som skulle komma är oklart, men det fanns starka krafter som ville ha bort Roman, och under bara några år genomfördes tre mordförsök.

ScreenSave96.png


Roman lyckades överleva alla tre försöken, och skickade iväg sin bror i exil, svärandes att han aldrig skulle bli Kung, allra minst över Polen. Ivan tillbringade större delen av sitt liv som en oviktig hovman i ett självständigt polskt grevendöme.

Krigsivrarna fick dock snabbt som de ville, för trots Romans fredliga intentioner var den svenske kung Sancho inte lika mild. Han krävde revansch, och förklarade krig. På sina rådgivares initiativ svarade Roman genom att lägga anspråk på städerna Moskva och Vladimir.

Kriget i sig var lika förutsägbart som det förra. Med en tredubbel övermakt hade Roman inga svårigheter att stoppa den Svenska invasionen och belägra alla deras slott. Freden blev en förudmjukelse för Sancho, som tvingades ge upp inte bara Moskva och Vladimir, utan även sin forna huvudstad i Finnmark. Det svenska hovet flyttade till den kalla svenska norden, Lappland närmare bestämt, jämte Skåne det sista Svenska området i Skandinavien.

ScreenSave105.png

ScreenSave106.png


Efter detta fick krigsivrarna mer inflytande, och man antog en mer aggressiv inställning till Kungens anspråk. Först ut var ön Ösel, som tidigare tillhört Rurikarna men som nu styrdes av den självständige hertigen av Pommern. Som självständig hertig hade han inte mycket att sätta emot de Polska härarna, och han blev snabbt tvungen att svära sin trohet.

Men det visade sig att Roman inte hade varit så fel ute i sin fredligare isntällning, det nya krigandet oroade många i de nyligen erövrade områdena i Polen och Ungern. Man var rädd för att bli ruinerad av krigsskatter och tvångsmobilisering, och några inflytelserika Ungerska hertigar försökte starta ett inbördeskrig.

ScreenSave108.png


Roman var snabb att svara. han mobiliserade härarna i sin personliga domän, och krossade upprorsmakarna lika snabbt som de förkunnade sig själva. Samtidigt var han inte hård i sin bestraffning. Allt han krävde av de upproriska hertigarna var att de bekräftade sin vasallstatus och betalade ett mindre skadestånd. I grund och botten misslyckades dock upproret på grund av den starka lojaliteten mot Rurikarna som fanns utanför Ungern och Polen, vilken gjorde de mindre härskarna ovilliga att sluta upp bakom ledarna.

ScreenSave111.png


Efter detta vågade Roman föra en ännu mer aggressiv expansionspolitik, i synnerhet i öst. Det fans fortfarande många självständiga hertigdömen som skapats i svallvågorna efter den Mongoliska invasionen. Romans mål var att föra tillbaka dem under Polsk flagg. Ultimatum ställdes till de två viktigaste hertigdömena; bli våra vasaller eller ångra att ni inte blev det. När de nekades förklarades krig.

Det dröjde inte länge innan de tvingades acceptera det oundvikliga och buga inför övermakten. Med detta gick stora domäner i Öst under Romans kontroll, såväl som områden i Norra georgien och Kaukasus.

ScreenSave114.png


Med denna makt fanns det endast två fraktioner som stod i vägen för Romans dröm om att dominera hela östern. Sverige och Venedig. Roman skapade sig storsvulna planer på att tvinga båda att kuva sig under hans makt, och han började med Sverige. Innan dessa hann realiseras mer än ett nytt anspråk på den Rusiska tronen slog dock ett fjärde mordförsök till, och efter att ha överlevt tre blev detta ett för mycket. Även om han överlevde själva mordförsöket blev skadorna för svåra för hans gamla kropp, och han avled stilla i slottet i Novgorod, där han hade förberett invasionen av Sverige. Den närvarande biskopen saligförklarade honom för hans stora insatser för kyrkan och hans goda hjärta.

ScreenSave120.png


Trots Romans tidigare löften togs Ivan tillbaka till det Polska hovet, som Kung.


ScreenSave122.png
 
Lite necromancy från min sida, men hur gick det med denna? Har vi kvar spelfilen?

Skulle hellre konvertera till EU3 redan nu för att få tillbaks lite intresse till spelet.
 
Jag vet att jag har kvar den på min gamla dator i föräldrahemmet. Skulle kunna fixa upp den, om inte uploaden finns kvar redan som det är...

Kan detta vara senaste? http://www.box.net/shared/qjhg99087g (Nummer 14 i ordningen)

EDIT: Jupp, eller, typ i varje fall. Nomble spelade en save till som varade i två år, sen kom den fruktade bebiskungen som dödade hela spelet...
 
Last edited:
Har varken tiden eller kunskapen.