Japaner, japaner, japaner - AAR om en japansk kontinentalpolitik

  • We have updated our Community Code of Conduct. Please read through the new rules for the forum that are an integral part of Paradox Interactive’s User Agreement.

Anzu

Some bloke...
24 Badges
Jan 27, 2003
510
0
  • Crusader Kings II: Way of Life
  • Crusader Kings III
  • Crusader Kings II: Holy Fury
  • Surviving Mars: Digital Deluxe Edition
  • Stellaris: Apocalypse
  • Crusader Kings II: Jade Dragon
  • Surviving Mars
  • Stellaris - Path to Destruction bundle
  • Crusader Kings II: Monks and Mystics
  • Crusader Kings II: Reapers Due
  • Stellaris
  • Crusader Kings II: Conclave
  • Arsenal of Democracy
  • 500k Club
  • Europa Universalis: Rome
  • Europa Universalis IV
  • Europa Universalis III
  • Crusader Kings II: Sword of Islam
  • Crusader Kings II: Sunset Invasion
  • Crusader Kings II: Sons of Abraham
  • Crusader Kings II: The Republic
  • Crusader Kings II: The Old Gods
  • Crusader Kings II: Legacy of Rome
  • Crusader Kings II
Detta är tänkt att bli en HOI2DD-AAR över ett spel som japan jag och en kompis håller på med. Som ni alla vet innehåller spelet en sådan mängd micromanagement att två par ögen oftast kan vara ganska bra att ha. Då kan man också dricka Gin & Tonic och slänga elaka kommentarer om sina fiender...

Bakgrunden är alltså följande: Jag och Setä har under flera tillfällen funderat på vad som skulle hända om Japan inte skulle ha använt huvudparten av sina resurser på flottan utan gått in för en övervägande kontinental politik i Asien. Vi använde oss självklart av principen att anfall som går åt helvete går åt helvete, inga andraservar accepteras så att säga. Hur det gick får ni veta i sinnom tid...
 
Prolog


Parlamentskonselj hade aldrig varit något som Tennō Heika Mikado Arahitogami Sumeramikoto Amenoshita shiroshimesu ōkimiYamato ōkimi Wakokuō, dvs till svenska översatt, Hans mest högvärdiga kejserliga majestät, porten mellan himlen och jorden, gud som är en människa, himmelsk härskare oven molnen, storkung som regerar över hela himlen, storkung över Yamato och storkung över Wa, mer allmänt känd som Kejsar Hirohito, tyckte speciellt mycket om och detta var även mer än vanligt långrandigt.

Det var det vanliga dravlet om att premiärminister Okada Keisukes moderata och, för att komma från en amiral, relativt ickemilitaristiska politik var en skam för de gamla Samuraitraditionerna och att man nog aldrig tidigare på samma sätt tvingats buga för de vita barbarerna som när Okada var med och undertecknade Flottavtalen i London och Washington. En dylik skymf kunde inte tvättas bort på andra sätt än med blod, tyckte någon fjant från armén som helt klart hade mer guld på kragen än intellekt.

Kejsaren gäspade tyst för sig själv när Hayashi Senjuro steg upp för att tala. Hirohito hade alltid tyckt att han uppblåst idiot vars mustasch sannolikt vägde mer än hans hjärna. Hayashi började mycket riktigt som föregående talare slutade då han med inte så lite (men precis lika misslyckade) försök till pompa och pondus ondgjorde sig över att det var så lite fart på Japan nuförtiden. När han var ung, meddelade Hayashi argt (det var väl på Takeda Shingens tid fnös kejsaren för sig själv), hade Japan verkligen varit ett ställe att vara stolt över och då visade vi verkligen sådana fredsälskande kvasikommunister som Okadas gäng var skåpet skulle stå…

Kejsaren somnade. Och i sin dröm såg han det: Ett enormt eldklot som slog upp över en japansk stad som fullständigt tillintetgjordes. Han såg brinnande människor och människor som slets i stycken av tryckvågen. Och slutligen såg han Jimmu Tennō, Japans legendariske grundare och första kejsare stiga ut ur ett svart svampliknande moln och förstod med ens vad han sett: Gudarna, vars ättling han alltid hört att han var, men i smyg tvivlat ganska starkt på, hade givit honom en förnimmelse över vad som skulle komma att ske om man inte ändrade på den väg man höll på att slå in på. Japan måste bli starkt för att kunna överleva framtiden, men inte på det sätt som de käbblande generalerna i parlamentet vill. Han satte sig upp och märkte samtidigt att han var klarvaken.

Kejsar Hirohito funderade under resten av sammanträdet på sin dröm utan att höra vad som sades runt omkring honom. Men efter att ha funderat på saken kallade han till sig de enda militärer han litade fullständigt på, två politiskt sätt rätt obetydliga militärer vid namn General Maistusi Huikka och viceamiral Otako Naama. Dessa herrar hade på grund av sitt stora förtroende hos kejsaren av avundsjuka kolleger i regeringen skickats iväg som ambassadör och militärattaché till Finland. De var dock för tillfället tillbaka i Tokyo för att rapportera läget i Nordeuropa, där rykten gick om att Tyskland började bli allt mer aggressivt i sin utrikespolitik.Efter att ha förklarat läget för sina två vänner diskuterades saken fram och tillbaka långt in på natten innan man visste vilket tillvägagångssätt man skulle ta.

Vad som sades under mötet med de tre männen är fortfarande okänt, men det är klart att det ledde till ett av de mest märkliga regeringssammanträden någonsin i världshistorien. Vad som igentligen hände under detta är även det okänt eftersom inget protokoll fördes, men ryktet går om att det involverade hisnande mängder sake, en importerad finsk bastu, åtta sumobrottare och att det yttrades en del ord som knappast tidigare använts under ett japanskt regeringskonselj.

Vad som dock är fullständigt klart är att efter mötet valde så gott som hela regeringen att utan någon förklaring att skära upp magen på sig. Denna plötsliga masshysteri för Seppuku som regeringen plötsligt tycktes gå igenom fick ett och annat ögonbryn att höjas, men det som skapade ännu mer nervöst fniss i parlamentet var att de tidigare opolitiska sändebuden plötsligt, och dessutom på själva nyårsdagen 1935, sattes in som premiärminister och arméchef.


Hela Japan höll nu andan inför kejsarens nästa drag.





Gudarnas varning
atombomb_303.jpg
 
Verkar som om min & Zugerbäck:s AAR har inspirerat resten av forumet till att skriva AARs :)
 
Mr. G said:
Verkar som om min & Zugerbäck:s AAR har inspirerat resten av forumet till att skriva AARs :)

Din? Det var min Idé juh :p.
Och Anzu, lycka till med AARen. Hjälp oss att liva upp det skandinaviska forumet :)
 
Dysken said:
Din? Det var min Idé juh :p.

Ja, men det var jag som skerv. :p
Väntar på fortsättningen av er båda :)
 
kenneththegreat said:
Jeg antar at ingen har lagt merke til at Anzu er blant de første finnene inne i det skandinaviske forumet? ;)


Vadå finne, jag är finlandssvensk thank you very much... :mad: :D


Men jo, det skall nog dyka upp en bild eller två vad det lider. Håller på med kapittel ett för tillfället.
 
Kapittel 1:

25.2.1936
Det hade varit arbetsamma dagar, men nu, nästan två månader efter att ha satts in som ledare för den kajserliga, japanska regeringen, började de strategiska planerna för Japans framtid att klarna.

Premiärminister Otako lutade sig bakåt och gnuggade sig i ögonen. "Huikka-san," sade han trött, "vad är klockan?" "Några timmar efter midnatt" svarade arméchefen som även han såg rätt medtagen ut efter de ansträngande veckorna med för lite sömn, "men vad jag kan se borde allt vara klart inför vår presentation med hans höghet och resten av kabinettet i morgon". "Bra" sade premiärministern, "låt oss nu gå igenom det hela en sista gång"...

Det männen planerat i största hemlighet, ingen förrutom Kejsaren själv och några sekreterare kände till det utom dem, var en fullständig reformation av hela den japanska militärorganisationen och den japanska diplomatin. Den vilade på fem grundpelare:



-En förstärkning och förbättring av den japanska armén, speciellt vad gällde trupper med snabb rörelseförmåga och en allmän motorisering av armén. Detta skulle åstadkommas genom upprättande av pansardivisioner och genom att tilldela lastbilar till infanteriet. Det strategiska läget var även sådant att oberoende vem dessa divisioner skulle användas mot skulle de vara numerärt färre, så de enskilda divisionernas styrka skulle stärkas genom en extra artilleri eller pansarbrigad. Flottan däremot skulle omorganiseras och effektiveras, men inte få några nya resurser till sitt förfogande.

-Ett doktrinellt nytänkande. Detta innebar att anfall, vilket sedan urminnes tider tränats som det enda sättet att slåss, endast skulle genomföras under vissa speciella förutsättningar: Man måste vara numerärt överlägsen där man anföll, en reträttväg måste vara säkrad och anfallen skulle samordnas från flera håll mot de mål som valts. Dessa anfall skulle dock vara snabba och skoningslösa, för att därefter följas upp av snabba trupper som kunde avancera vidare, men samtidigt vara tillräckligt starka för att hålla borta motanfall. Det viktigaste momentet i krigsföringen skulle dock vara kringgång enligt Sun-Tzus princip: Segra först och strid sedan. Det var med andra ord bättre att kringgå fienden och skära av hans försörjningsleder än att att slåss mot honom gång på gång.

-Utnyttjande av allierade. Det var klart att om Japan skulle bli något mer än en regional och marin stormakt skulle det kräva ett storkrig på den asiatiska kontinenten, antingen i Kina eller det bolsjevikiska Sibirien. Bägge dessa länder hade möjligheter att rekrytera arméer som numerärt vida översteg det Japan kunde åstadkomma. Därför gällde det att använda sig av allierade och att sätta upp lydstater med en formell självständighet medan man stred och framför allt, att inte pressa ut allt ur de nyerövrade områdena. En kinesisk armé var, även om den inte var lika välutrustad eller –ledd som en japansk, alltid en tillgång, då den kunde verka på ett lugnare frontområde, och på det sättet frigöra bättre trupper till användning någon annan stans. Ännu bättre skulle vara att rekrytera färdigutbildade trupper hos sina allierad, att vidareskola och ge dem bättre beväpning. Om man lyckades med detta kunda man få fram förstaklassiga soldater utan att på något sätt utsätta utarma den egna industrikapaciteten.

-Ett diplomatiskt nytänkande. Det var fullständigt klart att dessa reformer inte skulle ses med blida ögon av Japans grannar och att ett krig på kontinenten skulle bryta ut. Frågorna var bara när, och vilka det skulle involvera. Otako och Maistuko hade genom sin diplomatiska erfarenhet insett att Japan inte i längden skulle klara av ett långvarigt krig på flera fronter, så diplomaternas främsta uppgift var att se till att icke-krigförande länder fortsatte som sådana. Det viktigaste var att inte blanda in sjömakterna Storbritannien och USA i kriget, då den japanska flottan visserligen kunde bekämpa varje närmande mot hemöarna som kunde komma i fråga och lätt kunde ta sig an alla flytetyg som fanns i Ostasien, men i och med det nya arméprogrammet inte skulle vidareutvecklas eller förstärkas på en överskådlig tid. Den viktigaste diplomatiska uppgiften var således att se till att amerikanerna var på gott humör och även att köpa in olja från dem så länge det bara var möjligt.

-Koncentration på kontinenten. Japans nya ledare ansåg, som redan framkommit, att reell makt i Asien endast kunde tas på kontinenten och därför skulle de japanska garnisonerna i Stilla Havet tömmas. Så länge den nya diplomatin fungerade var dessa soldater fast på sina öar i onödan och skulle diplomatin misslyckas var de oberoende för svagt beväpnade för att stå emot ett beslutsamt anfall från Amerika eller det brittiska samväldet. De var dock synnerligen användbara som ockupationstrupper när kriget kom. Blev det krig fanns det förhoppningsvis fortfarande tid att nybefästa de viktigaste öarna, som Truk, Eniwok, Iwo Jima och Kwajalein.



Efter att ha avslutat den sista genomgången och försäkrat sig om att planerna var ordentligt inlåsta satte sig Japans nya ledare ner för en sake, innan de skulle gå och lägga sig. Maistusi Huikka somnade ganska omgående medan Otako Naama satt och funderade på om det var för sent att beordra att hans privata bastu, en vana han snappat upp i Finland och synnerligen uppskattade, skulle värmas när en andfådd kapten, Naama kände igen honom som Maistusis adjutant, rusade in.

"Naama-sama, Naama-sama" utropade han "kom fort! Kejsarpalatset och Kammarherrens hus har anfallits av soldater ur armén och rapporter säger att trupper är på väg hitåt! Vi är utsatta för en statskupp! "Är generalen underrättad?" frågade viceamiral Otako medan han klädde sig i uniform. Svaret var jakande. "Bra, gör klart min bil" beordrade han och hämtade de nya planerna från sitt kassaskåp.

15 minuter, senare, när officerarnas lilla konvoj tagit sig på säkert avstånd från Kantei, premiärministerns residens, vände sig general Maistusi till sin kollega med en bister uppsyn. "Det är ingen tillfällighet att någon försöker genomföra en militärkupp precis nu, några timmar innan vår plan skall sättas i verket" fnös han sammanbitet. "Någon, med mycket att förlora försöker till varje pris hindra att planen kommer ut. Och vad värre är: Då endast en handfull personer känner till denna plan innebär det även att vi har en förrädare i vår innersta krets."


Japanska soldater vid det Kejserliga Palatset
jia_china_invasion.jpg