• We have updated our Community Code of Conduct. Please read through the new rules for the forum that are an integral part of Paradox Interactive’s User Agreement.
Skitbra Zucker! :)
 
DEL LVI

En ny era av optimism lade sig över Europa under slutet på 1919 – folk började åter känna framtidstro och hopp, något som stimulerade ekonomin i koalitionen som redan svämmade över av skadeståndsfrancs. Det var i den här situationen som mörka moln åter lade sig över en kontinent, försvagad av krig och hungersnöd.

Berättelsen börjar i Amerika, närmare bestämt i delstaten Kansas vid Fort Riley där de färgade nionde och tionde kavalleriregementena var stationerade innan ingripandet i Kanada.
Där skedde en mutation – en mutation i ett influensavirus vanligt förekommande i de tamfåglar och svin fortet hade som mat. Den här mutationen tillät viruset att sprida sig från djur till människor, och det fick snart fäste i de soldater som var stationerade i fortet.

9th.jpg

Alltings början: Nionde kavalleriet vid Fort Riley

Därifrån följde viruset med kavalleriet norrut till Ogdensburg, där truppstyrkor höll på att dras samman för invasionen av Quebec, och det spred sig snabbt bland de vita soldaterna där. När Quebeckampanjen var över och tillräckligt med skepp samlats år 1918 skeppades dessa soldater över till Europa, där viruset plötsligt fann sig i en drömmiljö; miljoner människor som gått undernärda i månader och vars immunförsvar därför var kraftigt nersatt. Inom en vecka hade viruset spritt sig till närmare hundra tusen människor, varav många civila, och därifrån spred det sina armar runt Europa.
Den trettioförsta maj 1918 skrev Upsala Nya Tidning att:

”Meddelandena om epidemien i Portugal och en mängd andra nya mystiska sjukdomar i olika länder ha i London givit anledning till farhågor för de hela världen hotande faror, som de på grund av kriget abnorma förhållandena på livsmedelsområdet och även i andra fall kunnat medföra.
Ett Lissabontelegram till Daily Mail meddelar att praktiskt taget hela Portugal fallit offer för en mystisk epidemi, som liknar influensa och som redan förorsakat många dödsfall. Så många personer i det allmännas tjänst äro angripna därav, att arbetet i hög grad hämmats. En mängd privata firmor ha måst inställa arbetet. Två tredjedelar av spårvägspersonalen i Lissabon ligger sjuk. Även regeringens arbete försvåras, enär flera av dess medlemmar insjuknat. I Lissabon är över 90 000 personer sjuka, och vid en del regementen är varenda man sjukanmäld.”


Man ska dock inte låta sig luras att tro att det var i Portugal som sjukdomen startade, i själva verket började den sitt krigståg någonstans i de hamnar som tjänade som inskeppningsplats för amerikanska soldater – kanske Bremen, och att det därifrån spred sig med krigsfångar till Frankrike och vidare ut i Europa. Anledningen till att 1918-20 års influensa epidemi går under namnet ”Portugisiska sjukan” är att Portugal, på grund av sin status som ett neutralt land inte infört censur, något som gjorde det möjligt för nyheterna om en begynnande epidemi att sprida sig; troligtvis var det ungefär lika illa ställt i andra delar av Västeuropa.

Portugisiska sjukan slog till hårt och skoningslöst – särskilt bland annars friska unga vuxna, något som är ovanligt för influensa – och med hög dödlighet, vanligtvis inträdde döden 24 timmar efter de första symptomen. Offret fick ett blåaktigt ansikte och blev så svagt att det inte klarade av att gå, hostade sönder sina lungor och drunknade i sina egna kroppsvätskor. Vid dödsögonblicket vällde ofta virusfyllt slem fram ur näsa och mun, något som utgjorde en stor risk för de som befann sig i samma rum.

virus.jpg

Farligare än det ser ut

På två år dödade Portugisiska sjukan mellan 50 till 100 miljoner människor över hela Jorden. I det utsvultna och söndertrasade Frankrike dog mellan femhundra och sexhundra tusen människor – en siffra som upprepades i USA. 400 000 dog i den Tyska Federationen, 200 000 i Storbritannien, medan ingen exakt siffra existerar för Ryssland, men man kan anta dödstal uppemot en miljon. Sjutton miljoner dog i Indien.
Epidemien satte Europa i gungning – börserna sjönk, och regeringarnas motdrag mot epidemin lyckades bara skapa än mer panik. I Frankrike ökades den redan skenande inflationen och ekonomiska nergången på av oron, och bidrog till den anarki som svepte in landet efter sammanbrottet.

Lika plötsligt som epidemin hade dykt upp år 1918 försvann den igen år 1920. Efter sig lämnade den portugisiska sjukan ett stort antal dödsoffer, och ett Europa som aldrig mer skulle tro sig oövervinnerligt. Hundratusentals soldater som överlevt fem års krig dog av något så banalt som ett virus – många fler mödrar och barn sveptes också med. Folk fick en förstärkt känsla av att livet var alldeles för kort för att oroa sig. Istället fick bohemlivet och dekadensen ett uppsving.
Det var dags för det glada 20-talet.
 
Last edited:
Najs Zucker! :)
Inte visste jag att Spanska Sjukan bytt namn :p
 
Förresten, prinsen, han fick sitta kvar och bli kejsare?
 
@Prins Wilhelm: Eftersom Spanien var med i kriget, men Portugal var neutralt är det kanske inte så konstigt att sjukan bytte namn.

@Van der Gent: Frankrike kommer att behandlas i nästa uppdatering, där din fråga också besvaras.

(Förresten, nån som vet vem som fått agera stand-in för Napoleon V, som ju inte är en historisk person?)
 
Zuckergußgebäck said:
@Prins Wilhelm: Eftersom Spanien var med i kriget, men Portugal var neutralt är det kanske inte så konstigt att sjukan bytte namn.

@Van der Gent: Frankrike kommer att behandlas i nästa uppdatering, där din fråga också besvaras.

(Förresten, nån som vet vem som fått agera stand-in för Napoleon V, som ju inte är en historisk person?)

Hvis du har lest "The Third Empire" i HOI2-forumet på engelsk så vet du at det finnes en fin stand-in der.
 
Han ser inte ut att vara german iallafall.
 
jättebra zucker, du har ju lyckats med tre uppdateringar denna helgen :p
 
Gude gud, låt det bli en uppdatering till!
 
Han är polack!? (dessutom var Stalin inte ryss)
 
Okej. Jag har inga planer på att översätta det än så länge, och jag tror inte Inkana kommer att bli så glad över konkurrensen heller - för att inte tala om att en översättning inte kommer att göra den här ganska mediokra skriften rättvisa.
 
Ganska mediokra skriften? :confused: